Oldal kiválasztása

Mi is a lényeg?

 

 

Annyi marketing és sales szakember dolgozik már a különféle programok kommunikációján, hogy a sok-sok vágykeltésben, ígéretben, csalogatásban, akcióban pont a lényeg marad ki: mi fontos nekünk, tervezőknek az építész tervező szoftver választása során.

 

 

  

Jogos szakmai elvárások
egy modern építész tervező szoftver kapcsán:

 

1. Tervezés: pontosan és szabadon

 

Hatalmas előny a modern építész tervező szoftverek terén, hogy a programok ma már képesek a pontos tervek könnyed, intuitív létrehozására, függetlenül attól, hogy mennyire komplex formáról van szó. Ez adja azt a rugalmasságot, hogy egy statikus vagy építész tervező mérnök bármilyen, számára tetszőlegesen elképzelhető objektumot precízen, hiba nélkül megtervezhessen. Mindezt úgy, hogy az addig nyögvenyelős, sok hibaforrásként ismert munkákat (pl. anyagmennyiség-lista, metszetek) a program egyfajta melléktermékként előállítja.

A tervező szoftverek különféle csomagjaiban szereplő geometriai modellező programrészek – például a Siemens Parasolid – lehetővé teszik, hogy az amorf formák páratlan pontossággal modellezhetők legyenek.

Egy másik előrelépés az intelligens paraméteres objektumok bevezetése, a megadott paraméterek használata nagyban megkönnyíti a tervezői munkát. Az objektumok a megadott paraméterek alapján intelligensen alkalmazkodnak és beállítják a körülöttük lévő objektumokat a megadott paraméterek alapján. Ez lehetővé teszi az ismétlődő változások automatizálását – ez pedig rendkívül egyszerű módja a tervezési termelékenység növelésének.

 

2. Továbbfejlesztett integráció: egy modern építész tervező szoftver legkritikusabb pontja

 

Kivel szükséges megosztani a munka során az adatokat? Ügyfelekkel, a designpartnerekkel és a többi résztvevővel. Azonban ez mindig macerás volt, egészen idáig. A szabványos adatcsere formátumok – az openBIM mögött álló alapelv – megkönnyítik az adatmegosztást a team tagjai között, és a korábbiaknál lényegesen jobb adatmegőrzést biztosítanak, sőt kijelenthetjük: az adatmegosztás kvázi veszteségmentes. Emiatt az együttműködők között a tervezői munka számottevően hatékonyabb.

 

3. Információ management

 

A projektek hagyományos szervezési módszerei során a projektinformációkat (pl. a műszaki tartalom, a geometriai adatatok, minőségi specifikációk) külön dokumentumokban részletezték.
Az információkezelés aspektusából hatalmas előrelépés az, hogy az attribútumokkal rendelkező objektumokhoz képesek vagyunk csatolni az információkat, mivel az egész projektcsapatnak minden központi információja megvan a központi helyen: a tervben. Mindenki hatékonyan dolgozik egyetlen közös adatforrásból, ami nagymértékű tájékozottsággal látja el a projektcsapatot. Az információk birtokában az építész, statikus vagy gépész tervezőmérnök döntései valóban megalapozottak lehetnek.

 

4. Jobb megjelenítés

 

A tervezői kommunikáció az építész egyáltalán nem mellékes feladata. A vizualizáció terén a legújabb megjelenések a renderelésben azt jelentik, hogy látványos, élethű modelleket lehet létrehozni és megjeleníteni. Még a nem szakmabeliek, pl. megrendelők számára is könnyedén meg lehet magyarázni a technikai részleteket. Elkészíthetőek az épületek végső kialakításának animációi, vagy azok fotorealisztikus képei, akár animálva, akár valós környezetben, ez pedig tökéletesen alkalmas az ügyfelek lenyűgözésére.

 A virtuális valóságot ma már nemcsak a tervezési fázisban használják, hanem a megbízások aláírását megelőzően.
Egyértelműen kijelethetjük, hogy a modern építész tervező program, mint pl. az Allplan, nagyban elősegíti az építészeti szolgáltatások értékesítését.

 

5. Projektmunka, akár külföldi együttműködési lehetőség

 

Minden sikeres projektet egy csapat hoz létre, az együttműködés a legújabb technológiával sokkal hatékonyabbá és könnyebbé vált. A hagyományos 2D-s tervezéshez szükséges tevékenységek – mint például a rajz PDF-fájlok létrehozása és e-mailekben való körbe-körbe küldésük – elhagyhatók a megfelelő szoftverrel, amelyBEN tudnak a teamtagok kommunikálni egymással.
A tervezés, a feladatkezelés és a koordináció közvetlenül is elvégezhető magában a tervben, még akkor is, ha a külső felek egymástól fizikailag távol, felhő alapú platformokon dolgoznak.

5+1 BIM kompatibilis legyen

 

Erről a téméról önálló cikkeinket is olvashatod:

 

Mi az a BIM – gyorsan és röviden

2D CAD-től a 3D BIM tervezés felé

 

Ezen cikk teljes változatáért kattints ide:

5 fejlesztés az építész tervező szoftverek terén