Oldal kiválasztása

 A BIM manapság egy rendkívül felkapott és divatos kifejezés. Előadások, cikkek, sőt tematikus konferenciák is erről szólnak, szóltak az elmúlt pár évben, de vajon biztos mindenki jól tudja, mit is jelent valójában? Nézzük át a 7 leggyakrabban feltett kérdést, amit tervező kollégák tettek fel nekünk.

 

1. Honnan ered a kifejezés?

 

 

Ez egy mozikszó, az angol Building Information Modeling rövidítése.
Magyarul: Épületinformációs Modellnek fordítható.
Röviden:  egy digitális munkafolyamat az építőiparban.

 

2. Miért fontos és úttörő a BIM bevezetése?

 

 

Ezáltal az emberek, az összes folyamat és az összes eszköz megjelenik az épület teljes életciklusában. Bevezetésével az építési projekt átláthatóbb, jobb minőségű, sőt a költségek alakulása és az ütemterv is sokkal megbízhatóbb.

 

3. Milyen szinonímái vannak?

 

 

Találkozhatsz még az épületinformációs modell, a digitális épületmodell, a digitális tervezés és építés kifejezésekkel is.

 

 

4. Ez egy új fogalom?

 

Ahogy a mabim.hu (Magyar BIM Szövetség) weboldal írja: „ez már több évtizede definiált fogalom a AEC CAD területeken jártas építészek körében, a szakmában általánosan ismertté azonban csak az elmúlt évek során kezdett válni a tervezőprogramok egyre fejlettebb és egyre kényelmesebben elérhető funkcióival.”

 

5. Mennyire elterjedt a használata?

 

Szintén a mabim.hu-t idézzzük:

„Amíg Észak Amerikában az építőipari cégek körülbelül 50%-a már évekkel ezelőtt használta a programok rendelkezésre álló BIM szolgáltatásait, Közép-Európában jóval kisebb mértékben, ezen belül Magyarországon szinte egyáltalán nem tud egyelőre beépülni a építészeti tervezési-kivitelezési gyakorlatokba.”

6. Miért hódít nehezen annak ellenére, ha bizonyítottan többszörös a megtérülése?

Számos tervező attól fél, hogy ez az újnak látszó irányzat túl nagy követelményeket támaszt velük szemben. Jelentheti ez számukra egy módszer megtanulását, sok-sok új funkció elsajátítását, valamint egy új BIM-kompatilis program vásárlásának költségét. És problémának tartják azt is, hogy hiányzik a részletes rálátásuk az új tervezési módszer felhasználási területeire, illetve a benne rejlő lehetőségekkel sincsenek teljesen tisztában.

7. Akkor ez nem csak egy program és néhány plusz funkció?

Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Nem a BIM-funkciókat tudó programtól lesz BIM egy tervezés, hanem ez maga a tervezés egy új megközelítése. A célja az, hogy egy épület és a hozzá kapcsolódó összes épületinformáció az épület teljes élettartama alatt áttekinthető legyen minden olyan szakember számára, aki tervez, kivitelez, módosít, átalakít, berendez stb., legyen szó bármely alkotóelemről, ami az adott épülettel kapcsolatos.

 

Összegzés:

Egyszerűen a BIM egy törekvés az építőiparban, hogy „minden átlátható és nyomon követhető legyen az első rajzolt vonaltól az utolsó szögig” – definiálja Eleméry Gábor Allplan szakértő.

 

Olvasd el cikkünket, hogy mi az a 10 ok, ami garantálja a megtérülést

10 jó ok a BIM-re