Oldal kiválasztása

2D CAD, 3D BIM tervezés – ezekről a divatos, szakmai szavakról zeng mostanában a építész tervező mérnökök szakmai sajtója, konferenciái.
De most nézzük kicsit jobban e két fogalom mögé.

Mit is jelent a tervezés?

A tervek készítése vonalak, körök, nyílások és kitöltések létrehozását jelenti. Készíthető mindez kézzel, számítógéppel. Ma ezek túlnyomó része már CAD szoftverrel rendelkező számítógépen (asztali PC, tablet, laptop stb.) történik, de a módszer lényegében ugyanaz, mint az 1980-as években. A technológia és a CAD szoftverek azóta gyorsan fejlődtek, de a legtöbb építész tervező mérnök tervezési módszerei nem követték le ezt a fejlődést és sokan még mindig úgy használják a CAD-et, mint egy digitális rajztáblát.

Összegezve egyszerűen:

2D CAD = két dimenziós digitális rajztábla
3D BIM = három dimenziós tervezés, melyhez áttekinthetően és nyomon követhetően kapcsolódik az összes olyan információ, ami az épület teljes élettartama alatt keletkezett

Ha a BIM fogalma nem ugrik be, itt olvashatod: BIM fogalma

Nem túl bonyolult a 3D BIM tervezés?

A tervező mérnökök általában – igaz, később számukra is kiderül, hogy ok nélkül – aggódnak, hogy a 3D tervezés, modellezés túlságosan bonyolítja a tervezési folyamatot. Azonban az ellenkezője igaz: a 3D-s munka előnyei messze felülmúlják a hátrányokat.

Mik az előnyök?

Gyorsabb tervezés, hatékonyság növekedés, munkaidő lerövidülése, szinte nulla az adatvesztés, precíz tervezés, metszeti képek gyors elkészítése, hiba nélküli anyagmennyiség lista – utóbbiak elkészíthetőek a tervezői munka melléktermékeiként 🙂

Példának okáért egy német mérnöki tervező és tanácsadó iroda, a bajorországi Ingolstadt-i MUCKINGENIEURE a németországi 3D modellezés és a BIM bevezetése óta mérhetően 30–35%-os termelékenységnövekedést tud felmutatni.

Hogyan is lehetséges ez?

Címszavakban, hogy miről lesz szó a cikk folytatásában:

  • Egyszerűsített folyamatok
  • 3D BIM és információkezelés
  • 3D BIM = Megnövekedett hatékonyság
  • Mely szakmák képviselői tudják a lehető legteljesebben kihasználni az Allplan programot?

Ha te tervező mérnökként épp a 2D CAD-ről a 3D BIM tervezés felé kacsintgatsz, akkor itt olvasd tovább ezt a cikket:

Átállás a 2D CAD-ről a 3D BIM-re

3d bim tervezes allplan tervezo program